25 en 20 jaar cel voor liquidatie Ali Motamed

“Volslagen gewetenloos”. Zo noemde de rechtbank de daders van de moord op Almeerder Ali Motamed. De twee mannen zijn veroordeeld tot 25 en 20 jaar gevangenisstraf. De rechtbank in Lelystad acht de twee schuldig aan de moord op basis van getapt telefoonverkeer.

Volgens de rechtbank hebben zij Motamed op bestelling koelbloedig geëlimineerd. Bij de straf houdt de rechtbank er ook rekening mee dat de twee tijdens de rechtszaak hebben gezwegen. Dat pleit tegen hen. De mannen moeten ook nog bijna 300.000 euro schadevergoeding betalen aan de vrouw en zoon van het slachtoffer.

Ali Motamed werd in december 2015 vermoord in de Literatuurwijk in Almere Stad, vlak bij zijn huis in de Hendrik Marsmanstraat. De daders Moreo M. en Anouar A. werden volgens het OM ingehuurd voor het uitvoeren van de liquidatie.

Moreo M. moet 25 jaar de cel in, daarmee valt de straf drie jaar hoger uit dan het OM had geëist. De rechtbank weegt daarbij mee dat hij eerder is veroordeeld voor doodslag. De 20 jaar straf voor Anouar A. is gelijk aan de eis van het OM.

De moord was lang met raadselen omgeven, totdat vorig jaar bleek dat de Eneco-monteur in werkelijkheid vermoedelijk Mohammad Reza Kolahi Samadi was. Die was voor het plegen van een bloedige bomaanslag op het hoofdkantoor van de Republikeinse Partij begin jaren tachtig in eigen land ter dood veroordeeld. Er is nog geen bewijs gevonden dat Iran achter de liquidatie zat.