Doodgeschoten man DNB is 31-jarige Michael Fudge – Update

De man die gisteravond bij het Frederiksplein door de politie werd doodgeschoten wilde mogelijk doodgeschoten worden. De man was een bekende van verschillende lokale hulpinstanties omdat de man psychische problemen had. Het zou volgens het Parool gaan om de 31-jarige geboren Brit, Michael Fudge, die zowel de Britse als de Nederlandse nationaliteit heeft en al lange tijd in Amsterdam woont.

Hij bleek gisteravond in het bezit te zijn van een nepvuurwapen en kwam met dat wapen bewust op de politie af, waardoor het vermoeden bestaat dat de man dit deed om beschoten te worden. Voor agenten is het in zo een situatie vrijwel onmogelijk om een nepwapen van een echt wapen te onderscheiden. Die moeten bovendien op dat moment snel reageren.

De man werd daarom door politiekogels geraakt en overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. Een passerende fietser raakte gewond aan zijn been en is naar het ziekenhuis overgebracht voor behandeling. Het incident wordt onderzocht door de Rijksrecherche.

In 2004 gebeurde ook al een soortgelijk geval. Toen provoceerde de twintigjarige Duitser Michael Dautzenber agenten in de buurt van de bank. Hij had ook een nepvuurwapen. Hij had vanuit een telefooncel zelf de politie gebeld zodat hij zal worden beschoten.