5 maanden cel voor beperkte rol invoer 3,8 ton cocaïne

Een 41-jarige man uit Breda en een 57-jarige man uit Oosterhout moeten 5 maanden de cel in voor hun rol bij de smokkel van 3,8 ton cocaïne. Het Openbaar Ministerie had tot negen jaar geëist.

De rechtbank in Zwolle vindt dat uit het dossier alleen een beperkte rol van de verdachten blijkt. De rechter spreekt de mannen vrij van het zwaardere feit van medeplegen van de cocaïnesmokkel.

Daarnaast vindt de rechtbank dat alleen bewezen is dat de mannen een klein aandeel hadden. Omdat zij nog nooit eerder zijn veroordeeld, vallen hun straffen fors lager uit dan geëist was door de officier van justitie. Die ging wel uit van medeplegen en eiste daarom 9 jaar voor de chauffeur en 6 jaar voor de eigenaar van de loods.

Op 15 december 2017 vond de douane in de haven van Antwerpen ongeveer 3800 kilo cocaïne. De meeste cocaïne werd eruit gehaald door de politie en de container werd geobserveerd. De 41-jarige reed als vrachtwagenchauffeur vervolgens een pond cocaïne van de haven in Antwerpen naar een loods in Breda. De 57-jarige man was de eigenaar van de loods. De twee werden daarop gearresteerd.

Beiden heren krijgen nu 9 maanden cel waarvan 4 maanden en 4 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.