“Alexander Gillis geliquideerd vanwege moordpoging Martha”

Alexander Gillis, in het milieu bekend als “Aleki”, werd volgens het OM geliquideerd omdat hij verantwoordelijk werd gehouden voor pogingen om Gwenette Martha te liquideren. “Aleki” werd op 20 februari 2014 in Zaandam geliquideerd toen hij in zijn auto stapte.

“Aleki” zou betrokken zijn geweest bij een mislukte aanslag op Gwenette Martha op 27 december 2013 in Amsterdam-Zuid. Martha praatte met een vriend in een zijstraat van de Amstelveenseweg toen plotseling een schutter tevoorschijn kwam. De aanslag mislukte omdat het vuurwapen van de schutter weigerde.

Later zou geprobeerd zijn Martha op te blazen met een bom in de bijrijdersstoel van zijn auto. Ook die aanslag mislukte omdat de aanslagplegers werden opgelicht en een bom hadden gekocht die niet werkte.

Vandaag was de eerste zitting in de zaak tegen twee vermoede betrokkenen van de liquidatie van “Aleki”, Gökhan C. en Ilias K. Zij zouden volgens het OM hebben geholpen met het voorbereiden van de liquidatie van “Aleki”.

De schutter zou Massod Amin Hosseini zijn geweest. Hosseini kan niet meer worden vervolgd omdat hij zelf op 3 september 2014 werd doodgeschoten in zijn auto op de Pisuissehof in Amsterdam-Osdorp.

PGP
Het bewijs komt voornamelijk uit enkele versleutelde PGP-Blackberry’s die de verdachten zouden hebben gebruikt. Het was mogelijk om die toestellen te openen met sleutels die afkomstig zijn van de Ennetcom-server uit Canada.

De advocaat van Gökhan C. vroeg de rechtbank om zijn vrijlating. Het PGP-toestel zou van “hand tot hand” zijn gegaan waardoor het niet is vastgesteld dat C. die op de belangrijke momenten gebruikte. Ook de advocaat van Ilias K. sloot zich daar bij aan.

Martha alsnog geliquideerd
Gwenette Martha werd op 22 mei 2014 alsnog geliquideerd na een interne machtsstrijd binnen zijn groep. Vlak na zijn dood was het voor veel buitenstaanders onduidelijk wie achter de moord op Martha zat.

Omdat Martha in conflict was met de groep van Benaouf en Houssine A, rook Houssine de kans om te claimen dat hij zijn rivaal Martha heeft uitgeschakeld om zijn status in het milieu op te krikken.

Houssine zou de dood van Martha hebben gebruikt om jonge jongens te recruteren. Zijn neefjes kregen de opdracht om te verspreiden dat de groep van Benaouf en Houssine topcrimineel Martha heeft uitgeschakeld en dus aan de winnende hand zou zijn.

Het plan was om hiermee de angst van jonge jongens weg te nemen zodat die ingeschakeld kunnen worden. De jongens moesten denken dat als zij wat voor Houssine doen, zij een heel netwerk achter zich hebben mocht er iets mis gaan.

De jonge veelal onervaren jongens kennen de verhoudingen in het milieu niet en wisten niet dat het plegen van een liquidatie voor Houssine synoniem is aan zelfmoord. Het gevolg hiervan is dat veel jonge twintigers nu dood zijn of een levenslange celstraf riskeren.

Inmiddels is het ook in het milieu bekend dat Martha niet door het kamp van Benaouf en Houssine is geliquideerd. Omdat Houssine liet verspreiden dat zijn groep Martha heeft uitgeschakeld, heeft Houssine ook in het milieu zijn geloofwaardigheid verloren.