Amerikaan kreeg levenslang, maar blijkt na 21 jaar zitten onschuldig

De 44-jarige John Miller die tot levenslang werd veroordeeld bleek veroordeeld te zijn vanwege een valse verklaring. Miller heeft nu al 21 jaar onterecht in de cel gezeten.

Hij werd in 1998, na een valse verklaring van een getuige, schuldig bevonden aan de brute moord op een parkeerwachter. Ooggetuige David Williams had hem destijds als moordenaar aangewezen. Hoewel Miller glashard bleef ontkennen ook maar iets met zaak te maken te hebben, werd hij toch veroordeeld.

Destijds werden er al grote vraagtekens bij gezet, omdat er geen enkel fysiek bewijs werd gevonden waarmee de betrokkenheid van de man kon worden aangetoond.

Getuige Williams kreeg, nadat hij Miller had aangewezen als moordenaar spijt van zijn valse verklaring. Hij stuurde in 2002 al een brief naar de moeder van Miller, waarin hij verklaarde zelf de parkeerwachter om het leven te hebben gebracht. Hij schreef ook dat hij de valse verklaring had gegeven om een lagere straf te krijgen in een andere zaak.

Hoewel de moeder de brief meteen aan justitie overhandigde, bleef haar onschuldige zoon toch vastzitten. De afgelopen jaren gingen de advocaten van John Miller maar liefst tien keer in beroep tegen zijn veroordeling. Maar dat werd in alle gevallen geweigerd, omdat men de bekentenis van Williams niet geloofde.

Uiteindelijk werden experts van het zogenoemde Pennsylvania Innocence Project (PIP) ingeschakeld: een club topjuristen die in het verleden wel vaker onschuldigen uit de cel kreeg. Dat team wist een rechter ervan te overtuigen dat de man wegens onvoldoende bewijs nooit veroordeeld had mogen worden.