Benaouf A. 4 jaar langer in de cel vanwege ontsnappingspoging

Benaouf A. mag vanwege zijn ontsnappingspoging niet eerder vrij komen en moet 4 jaar extra in de cel blijven. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald, op vordering van het Openbaar Ministerie.

Na het uitzitten van tweederde van de straf kunnen veroordeelden voorwaardelijk vrij komen, mits zij zich goed hebben gedragen. Benaouf A. heeft ook volgens de rechtbank zijn voorwaardelijke vrijlating verspeeld, omdat het niet anders kan dan dat hij ook betrokken was bij de verijdelde ontsnapping uit de gevangenis in Roermond.

Benaouf A. is veroordeeld voor betrokkenheid bij de liquidatie van Najeb Bouhbouh in Antwerpen in 2012. Voor deze liquidatie kreeg hij twaalf jaar cel, waarvan hij er in elk geval acht moest uitzitten. In augustus 2020 zou hij in aanmerking komen voor voorwaardelijke vrijlating als hij niet had geprobeerd te ontsnappen.

Volgens Benaouf A. is het “onzin” dat hij wilde ontsnappen omdat hij bijna tweederde van zijn straf had uitgezeten en dus bijna voorwaardelijk vrij zou komen. Volgens Benaouf was er daarom geen reden om te ontsnappen.

Het OM gaf aan dat Benaouf mogelijk had verwacht dat er in andere zaken bewijs tegen hem zal opduiken en hij daarom wilde ontsnappen omdat hij vreesde om voor nieuwe zaken aangeklaagd te worden.

De naam van Benaouf A. duikt in meerdere liquidatiezaken op. Zo zouden er Ennetberichten zijn waarin Benaouf onder andere opdracht geeft om een rivaal uit de weg te ruimen en een bedrag van 100.000 belooft aan de uitvoerder.

Verwacht wordt dat het OM Benaouf voor een nieuwe zaak zal aanklagen vlak voordat hij zijn straf heeft uitgezeten. Het Openbaar Ministerie heeft in ieder geval geen haast nu Benaouf nog 4 jaar langer de cel in moet en kan die tijd gebruiken om een sterkere zaak tegen hem op te bouwen.