Bijna uur van de waarheid voor Willem Holleeder

Donderdag doet de rechtbank in Amsterdam uitspraak in de omvangrijke strafzaak tegen de inmiddels 61-jarige Willem Holleeder. Bijna 5 jaar na zijn arrestatie krijgt Holleeder te horen of hij wel of niet levenslang de cel in moet, een staf die het OM tegen hem heeft geëist.

Holleeder staat terecht vanwege zijn mogelijke rol als opdrachtgever bij vijf liquidaties. Het gaat om de moord op Cor van Hout, Kees Houtman, John Mieremet, Willem Endstra en Thomas van der Bijl. Verwacht wordt dat Holleeder niet voor alle vijf moorden zal worden veroordeeld, maar dat hij alsnog levenslang of een hoge tijdelijke straf riskeert als hij minimaal voor een of twee van de vijf liquidatie schuldig wordt bevonden.

Willem Holleeder heeft een lange loopbaan in de misdaad. Met Cor van Hout en anderen ontvoerde hij in 1983 biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur. Ook is hij veroordeeld voor afpersing, van onder anderen Willem Endstra en Kees Houtman.

Holleeders verdediging heeft vooral ingezet om hem als een kleinere vis neer te zetten en heeft op allerlei manieren geprobeerd aan te tonen dat het OM een onjuist beeld over Holleeder schetst. Volgens de verdediging is er nauwelijks bewijs en daar waar wel bewijs is, wordt Holleeders rol door het OM veel groter gemaakt dan het was.

De rechtbank doet donderdag, bijna 5 jaar na zijn arrestatie, eindelijk uitspraak.