Britten hielpen met kraken Ironchat

De politie van Oost-Nederland heeft hulp gekregen met het kraken van berichten van Ironchat. Hulp zou zijn gekomen van de Britse National Crime Agency (NCA). Het dataverkeer van telefoons met Ironchat liep via een server van het Engelse bedrijf Bytemark. Dat bedrijf gaf de NCA toestemming om op de desbetreffende server een plugin te plaatsen waardoor de data ook naar een door de politie gecontroleerde server in Nederland werden doorgesluisd.

Vervolgens heeft de politie van Oost-Nederland zelf een programma ontwikkeld waarmee de beveiligde berichten van Ironchat op de server konden worden ontsleuteld, zo meldt RTV Oost. De politie kon uiteindelijk zo’n 265.000 berichten lezen, maar zou naar eigen zeggen alleen berichten hebben ingezien met een criminele content of berichten die door mensen werden verstuurd die bij de politie bekend waren.

De politie kocht uiteindelijk zelf twee toestellen om te controleren of de door de politie ontwikkelde sleutels goed werkten. De berichten die er onderling mee werden verstuurd tussen de agenten en kwamen overeen met de ontsleutelde berichten die over de server binnenkwamen. De politie wist zo zeker dat het ontsleutelingsprogramma goed werkte, schrijft de regionale omroep.