Computers en telefoons Dream or Donate in beslag genomen

De omputers en telefoons van doneersite Dream or Donate zijn door de politie in beslag genomen. De doneersite ging woensdag onverwacht offline terwijl heel veel mensen in het land zeggen dat ze nog geld moesten krijgen. Mensen deden daarom aangifte. De politie doet nu onderzoek om te kijken of er sprake is van strafbare feiten.

De aangiftes komen over het hele land binnen. Het is daarom nog niet duidelijk hoeveel aangiftes zijn gedaan. De politie laat weten dat het nog niet om een officieel strafrechtelijk onderzoek gaat, maar om een oriënterend onderzoek naar de aangiftes om vast te stellen of er sprake is van een strafbaar feit.

“We moeten eerst de aangiftes inventariseren, kijken waar we mee te maken hebben en wat we er mee kunnen. Daarom is het ook zo belangrijk dat mensen daadwerkelijk aangifte doen. Als we de aangiften hebben onderzocht en het blijkt dat er sprake is van strafbare feiten, dan is het aan het Openbaar Ministerie om te bepalen of er wordt overgegaan tot strafvervolging.”

Oprichter zegt gehackt te zijn
Dream or Donate-oprichter Robert-Jan Mastenbroek zegt dat zijn website is gehackt en dat hij werd afgeperst door criminelen. Hij belooft gedupeerden iedere cent terug te betalen. Ook zegt hij zijn landgoed in Witharen bij Ommen te verkopen om aan zijn schuldeisers te voldoen. Ook de inboedel, waaronder een sportwagen en een bronzen gorilla, daarvan staat op Marktplaats.

Tientallen mensen die via Dream or Donate geld inzamelden om hun doelen te realiseren vrezen echter het ergste. Een oproep aan mensen die gedupeerd zijn heeft tot vanmiddag zestig reacties opgeleverd. De benadeelden claimen gezamenlijk een bedrag van ruim 187.000 euro. De totale schade ligt waarschijnlijk nog veel hoger.

Volgens Fundwijzer zou er op het moment van het offline halen van de website liefst 304.220 euro zijn toegezegd aan ruim 200 projecten.