Drugsbaron “El Chapo” tot levenslang veroordeeld

De 62-jarige Joaquin Guzman, beter bekend als “el Chapo” is door de federale rechter in New York tot levenslang veroordeeld. In aanwezigheid van zijn vrouw, Emma Coronel Aispuro, hoorde de drugsbaron van de rechter dat hij nooit meer vrij zal komen.

In spanning werd afgewacht of El Chapo een verklaring zou afleggen. Dat gebeurde. Via een vertaler liet hij weten dat de veroordeling door de Amerikanen gelijk stond aan “psychologische, emotionele en mentale marteling, 24 uur per dag”.

“El chapo” werd in 2016 opgepakt in Mexico en in 2017 uitgeleverd aan de VS. Daarvoor was hij door omkoping al twee keer uit een Mexicaanse cel ontsnapt. De kans dat hij er nog eens vandoor gaat lijkt klein nu in de VS vast zit. Bovendien zal hij zijn straf volgens Amerikaanse media uitzitten in een zwaarbewaakte gevangenis in Colorado.

De Administrative Maximum Facility (ADX) is een ‘supermax’-gevangenis in Florence, Colorado waar de meest gevaarlijke gedetineerden van de VS opgesloten zitten. Sinds de bouw van de gevangenis wist nog niemand te ontsnappen.

Na een 11-weken durend proces eerder dit jaar had een jury El Chapo al schuldig bevond aan tien misdrijven. Die varieerden van drugssmokkel en -handel via onder meer schepen en vliegtuigen en het leiden van een criminele organisatie, het Mexicaanse Sinaloa-kartel tot diverse moorden en witwaspraktijken.

Het vermogen van de drugsbaas wordt geschat op een dikke elf miljard euro en de Amerikaanse autoriteiten gaan proberen dat terug te vorderen. Het tijdschrift Forbes rekende El Chapo eens tot de allerrijkste mensen op aarde.