“El Chapo verdiende 12,7 miljard dollar”

Joaquín Guzmán, beter bekend als “El Chapo”, zou volgens de Verenigde Staten in totaal 12,7 miljard dollar hebben verdiend met zijn handel in cocaïne, heroïne en marihuana. De Amerikanen willen daarom dat El Chapo dat bedrag terugbetaalt.

Volgens de advocaat van El Chapo is het een symbolische eis van de VS. “De overheid heeft nog nooit een cent van deze zogenaamde miljarden kunnen traceren.” Het is ook niet duidelijk hoe de Amerikaanse aanklager denkt aan het geld te kunnen komen. De aanklager wilde niet reageren.

El Chapo was de leider van het beruchte Sinaloa-kartel in Mexico en zit momenteel vast in een zwaar beveiligde gevangenis in de wijk Manhattan in New York. In Mexico is Guzman twee keer uit een gevangenis kunnen ontsnappen. In 2001 ontsnapte hij in een wasmand.

In 2015 ontsnapte hij via een tunnel, die zijn handlangers tot onder zijn cel hadden gegraven. Hij verhandelde verschillende soorten drugs, het meeste werd verkocht in de VS.

In februari werd hij in New York schuldig bevonden aan tien aanklachten, waaronder drugshandel. Hem hangt een veroordeling tot levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.