Geen 500 euro biljetten meer in strijd tegen criminelen

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft besloten de productie van het 500 eurobiljet te beëindigen omdat de biljetten vooral populair zouden zijn bij criminelen. In januari stopten al zeventien landen waaronder Nederland met het drukken van “paars geld”.

Aankomende vrijdag stoppen ook Oostenrijk en Duitsland met het drukken van het 500 eurobiljet. De ECB voert in mei nieuwe bankbiljetten in van 100 en 200 euro met verbeterde veiligheidskenmerken.

De paarse briefjes worden uit circulatie gehaald. Niet omgewisselde oude 500 euro biljetten behouden nog wel hun waarde.

Met het stoppen van de productie hoopt de ECB het lastiger te maken voor criminelen. Vooral criminelen zouden de 500 eurobiljetten gebruiken om geld te verplaatsen en om grote sommen geld langdurig op te slaan.

Met briefjes van 500 euro kunnen gemakkelijk grote hoeveelheden geld worden vervoerd. 1 miljoen euro in de paarse briefjes weegt maar 2,2 kilo. Hetzelfde bedrag in briefjes van 50 euro zou meer dan 20 kilo wegen.

Volgens de ECB waren in 2016 nog 540 miljoen biljetten van 500 euro in omloop, met een waarde van 269,9 miljard euro. In Duitsland wordt het meest gebruik gemaakt van “paars geld”.