Grote ravage bij mislukte plofkraak

Amsterdam-West werd vannacht wakker getrild door een keiharde explosie. Plofkrakers probeerden een geldautomaat van GWK op te blazen. De volgende dag is de enorme schade zichtbaar, de hele gevel werd eruit geblazen, maar de kluis bleef intact. Een tweede explosief ging niet af.

De plofkrakers probeerden rond kwart voor vijf vannacht een kluis leeg te halen aan de Slotermeerlaan in Amsterdam-West. De ravage is niet te overzien. Er lagen brokstukken verspreid over straat en de kluis werd naar de overkant van de straat gekatapulteerd.

De ruiten van een keukenwinkel zijn totaal vernield en het logo is van de gevel geblazen. Ook de naastgelegen supermarkt is gedupeerd. ‘De deur heeft schade en binnen is er heel veel stof’, zegt de eigenaar. ‘


Ongeveer 30 bewoners moesten in allerijl hun woning verlaten en werden opgevangen in het stadsdeelkantoor. De explosieven opruimingsdienst van Defensie vond later nog een tweede explosief, dat vanmiddag onschadelijk zal worden gemaakt in het Westerlijk Havengebied.