Levenslang voor Naoufal F. in zaak Ali Motamed

De 38-jarige Naoufal F. is tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld door de rechtbank in Amsterdam vanwege het voorbereiden en aansturen van de moord op Iraniër Ali Motamed, eind 2015 in Almere. De straf is gelijk aan wat het Openbaar Ministerie op 16 mei eiste.

Ali Motamed werd in december 2015 vermoord in de Literatuurwijk in Almere Stad, vlak bij zijn huis in de Hendrik Marsmanstraat. De moord was lang met raadselen omgeven, totdat later bleek dat de Eneco-monteur in werkelijkheid vermoedelijk Mohammad Reza Kolahi Samadi was.

Die was voor het plegen van een bloedige bomaanslag op het hoofdkantoor van de Republikeinse Partij begin jaren tachtig in eigen land ter dood veroordeeld. Volgens de AIVD is de moord op “Ali Motamed” uitgevoerd in opdracht van de Iraanse geheime dienst.

Volgens de rechtbank is het bewezen dat Naoufal F. de medepleger en de medeorganisator van de liquidatie was. Eerder werden Anouar A. en Moreo M. tot 20 en 25 jaar veroordeeld als uitvoerders van de liquidatie.

Levenslang wordt in Nederland niet vaak geëist en evenmin vaak door de rechter opgelegd. Zo’n veertig mensen zitten momenteel de zwaarst mogelijke straf uit. Dat betekent niet dat ze echt nooit meer kans maken om vrij te komen.

Na 25 jaar heeft elke gedetineerde recht om te vragen om een re-integratietraject te mogen beginnen. Twee jaar later kan dan een verzoek tot gratie volgen.