Levenslang voor Nederlandse pedoseksueel in Filipijnen

Een 70-jarige Amsterdammer heeft in de Filipijnen een levenslange celstraf opgelegd gekregen vanwege misbruik van minderjarigen en mensenhandel. Dat is vandaag door de Amsterdamse politie bekendgemaakt.

De Filipijnse politie arresteerde de man in september 2015 in zijn huis in de Filipijnen, na een tip van de Nederlandse politie. Zijn twee Filipijnse stiefdochters van 10 en 14 jaar, verklaarden dat ze seksuele handelingen bij hem hadden moeten verrichten. Bij de oudste stiefdochter gebeurde dat al vijf jaar.

Eerder veroordeeld
De Amsterdammer was in 2006 ook al in Nederland tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar veroordeeld voor het plegen van ontuchtige handelingen met verstandelijk of lichamelijk beperkte minderjarigen. Dat gebeurde in Amsterdam-Noord.

De man werd in 2008 vrijgelaten. Direct daarna probeerde hij een kinderopvang te beginnen. De Amsterdamse politie stak daar destijds een stokje voor. In 2010 verdween de man weer van de radar, maar in 2012 kwam hij opnieuw in beeld.

De Amsterdamse politie kreeg een tip dat de man zijn diensten op een Filipijnse website aanbood als leider van een kinderdagverblijf. Hij zette een advertentie waarin hij schreef dat hij op zoek was naar een Filipijnse vrouw van rond de 25, liefst met kinderen om samen een weeshuis te beginnen.