Levenslang voor Willem Holleeder

De 61-jarige Willem Holleeder heeft levenslang opgelegd gekregen. De rechtbank in Amsterdam acht hem schuldig aan vijf moorden en één doodslag.

De rechtbank acht Holleeder schuldig aan vijf moordaanslagen plus eenmaal doodslag. Het gaat om de moorden op Holleeders vroegere kameraad en zwager Cor van Hout, vastgoedhandelaar Willem Endstra, crimineel Kees Houtman, kroegbaas en crimineel Thomas van der Bijl en Holleeders criminele rivaal John Mieremet en doodslag op botenhandelaar Robert ter Haak.

Alle slachtoffers werden geliquideerd in de periode 2003-2006. De rechtbank acht ook Holleeders lidmaatschap van een criminele organisatie bewezen. In alle gevallen was Holleeders “geldzucht” de grote drijfveer.

De rechter benoemde ook zijn “in-treurige” relatie met zijn familie en vreest voor herhaling van de strafbare feiten als Holleeder op vrije voeten zou komen. “Hij is gewetenloos. Een ontwikkeling van kwaad tot erger.” Holleeder was volgens de rechtbank “de spil” in een groep die de liquidaties liet plegen.

Reacties op vonnis:
In een handgeschreven briefje reageerde Holleeder op het vonnis. Hij ontkent opdracht te hebben gegeven voor de liquidaties. “Ik kan het niet anders zien dan dat ik al die tijd gelijk heb gehad.”

Het Openbaar Ministerie is blij met de uitspraak in het strafproces tegen Willem Holleeder. “Wij zijn zeer tevreden dat de rechtbank ons op alle punten heeft gelijk gegeven,” zegt een woordvoerder.

Volgens haar is het van groot belang dat de rechtbank de beide kroongetuigen Peter la S. en Fred R. betrouwbaar heeft genoemd. “Dat belang reikt verder dan alleen dit proces. Ook in andere zaken waarin direct bewijs ontbreekt kan het voorkomen dat het voor het Openbaar Ministerie noodzakelijk is samen te werken met mensen in het criminele milieu.”

Peter R. de Vries sprak donderdag in de strafzaak tegen Willem Holleeder van “een mooi en goed vonnis.”

“Ongelooflijk opgelucht”, reageerde Astrid, de us van Willem Holleeder. “De weg ernaar toe was hels, maar hier deden we het voor.”

Nabestaanden van Thomas van der Bijl reageerden na het vonnis met applaus en geschreeuw. “Dat lijkt me niet nodig”, reageerde rechtbankvoorzitter Wieland rustig.