Meester-internetoplichter vanochtend opgepakt

Vanochtend heeft de politie de 42-jarige meester – internetoplichter Robert-Jan van der Zwaan opgepakt in zijn woonplaats Blaricum. De man wordt verdacht van grootschalige oplichting via webwinkel.

Er zouden volgens de politie 167 aangiften lopen tegen Van der Zwaan. Hij werd al sinds 2012 twee keer eerder ontmaskerd door misdaadverslaggever John van den Heuvel.

Van der Zwaan bood witgoed, zonneschermen, jacuzzi’s en schoonmaakproducten aan. De bedragen die de gedupeerden kwijtraakten variëren van 170 euro tot 1.500 euro per geval. Bij de politie kwamen bovendien meer dan vierhonderd meldingen binnen. Uit onderzoek bleek dat Van der Zwaan bijna een dagtaak had aan het oplichten via internet.

De aanhouding van vanochtend volgt op een nieuw uitgebreid onderzoek van het nieuwe televisieprogramma Dossier Van den Heuvel, dat vanaf april wordt uitgezonden op RTL4. Bij de redactie kwamen de afgelopen maanden tientallen meldingen binnen dat Van der Zwaan weer bezig was met oplichtingspraktijken. Slachtoffers bestelden en betaalden via webwinkels goederen, die Van der Zwaan nooit leverde.

De man wordt formeel verdacht van fraude met online handel, faillissementsfraude, identiteitsfraude en valsheid in geschrifte.

Foto: De Telegraaf