Mogelijk verbod op agressieve honden na zwaargewonde slachtoffer Rotterdam

Een 44-jarige vrouw raakte gisternacht zwaargewond doordat ze werd aangevallen door drie Staffordshire-terriërs, honden die in Nederland verantwoordelijk zijn voor een groot deel van bijtincidenten.

Door de hondenaanval in Rotterdam waarbij de vrouw zwaargewond raakte, laait de discussie omtrent het houden en fokken van ‘hoogrisicohonden’ weer helemaal op. De politiek vindt dat er nu echt maatregelen moeten komen.

Geschat wordt dat er elk jaar 150.000 mensen gebeten door een hond. In 30.000 gevallen is sprake van ernstig letsel. Elk jaar overlijdt er iemand aan een hondenbeet. De vrouw uit Rotterdam overleefde de aanval wonder boven wonder.

Sinds eind 2017 beschikt Nederland over een lijst met 22 rassen van hoogrisicohonden. Zodra fokkers erin slagen een ras minder agressief te maken, kan zo’n ras weer van de lijst. Zo worden de ooit beruchte boxers bijvoorbeeld niet langer als een gevaar gezien. Voor de honden die er nog wél op staan moet zo snel mogelijk een landelijk expertise-centrum komen, vindt D66, dat hiervoor moties heeft ingediend.

“Die moties moeten nu snel worden uitgevoerd om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. Echt afschuwelijk voor die mevrouw!”, stelt Tjeerd de Groot (D66) in een reactie op het incident in Rotterdam.