Nederlandse politie betrokken bij aftappen el Chapo

De Nederlandse politie heeft de Mexicaanse drugsbaron Joaquín Guzmán, beter bekend als “El Chapo” afgetapt. Dat zou gebeurd zijn in 2011 en 2012. De communicatie werd gedeeld met de Amerikaanse FBI. De Nederlandse politie hoorde voor het eerst in jaren de stem van El Chapo en kreeg een compleet beeld van zijn omvangrijke organisatie, het Sinaloa-kartel, dat meldt de Volkskrant.

De FBI had een criminele informant die een BlackBerry-netwerk voor de drugsorganisatie van de Mexicaan had opgezet. Met versleutelde berichten konden El Chapo en co veilig communiceren. Met de hulp van de overgestapte ICT’er kreeg de FBI toegang tot de BlackBerry-server en de encryptiesleutels in handen. De server werd daarna verplaatst van Canada naar Nederland.

De verplaatsing zou zijn omdat in ons land makkelijker getapt wordt en tapverzoeken vaker worden goedgekeurd. De Nederlandse politie werd daarom gevraagd de communicatie af te tappen. Honderden telefoongesprekken werden afgeluisterd. De politie kende het belang van de afluisteroperatie slechts gedeeltelijk. De FBI vertelde lange tijd niet dat het ze om El Chapo te doen was. Dat deed ze pas in januari 2013.

Op een van de gesprekken was te horen hoe El Chapo en een van zijn bendeleden bespreken hoe om te gaan met lokale overheidsbekleders en politieagenten. “Je hebt ons geleerd een wolf te zijn en hoe ons zo te gedragen”, zegt de handlanger tegen zijn baas. El Chapo liet de man vervolgens weten om voorzichtig te zijn met agenten.