NFI moet telefoons “Rico de Chileen” nog kraken

Vandaag was de eerste pro-formazitting in de zaak tegen Richard R., in het milieu bekend als “Rico de Chileen”. Rico wordt verdacht van het voorbereiden van internationale drugshandel en het witwassen van bijna 10 miljoen euro.

Volgens zijn advocaat blijkt nergens uit dat Rico zich bezighield met voorbereiding van drugshandel. In het onderzoek naar R. en enkele eerder opgepakte medeverdachten werden vuurwapens gevonden. Volgens raadsman Van Kleef zijn ook die wapens niet aan R. te linken.

Voor de rechtbank hangen alle verdenkingen tegen R. met elkaar samen. De rechter heeft besloten dat Rico blijft vastzitten omdat het onderzoek nog in volle gang is. Justitie hoopt vooral bewijs te vinden in de telefoons die bij hem in beslag zijn genomen.

Het NFI is volop bezig met het kraken van deze telefoons. Bij een aantal telefoons zou dat al gelukt zijn, maar bij een aantal nog niet. De berichten uit de gekraakte telefoons worden nog geanalyseerd.

De contacten uit zijn gekraakte telefoons zullen als zoekterm worden gebruikt in het zoekprogramma Hansken, het programma dat speciaal is ontwikkeld om in de berg aan PGP-data te zoeken uit de in beslag genomen Canadese server van Ennetcom.

Rico blijft daarom vastzitten tot zeker de volgende pro-formazitting op 25 september. De zaak zal inhoudelijk pas volgende jaar voor de rechter komen.