Nieuwe trend: Hogere straf moet criminelen afschrikken

In het milieu dringt het steeds meer door. Rechters en met name gerechtshoven, leggen steeds vaker een hogere straf op. Verdachten van zware misdrijven, zoals liquidaties horen steeds vaker een hogere strafeis. En steeds vaker gaan rechters hierin mee en soms kiezen rechters ervoor om daar nog bovenop te gaan. Het signaal is duidelijk. Het geweld moet ophouden.

Zo kregen twee Amsterdammers onlangs hoge straffen voor het liquideren van de Iraanse Nederlander “Ali Motamed” op 15 december 2015 in Almere. De Amsterdammers kregen 20 en 25 jaar opgelegd.

Explosieven
Er klinken ook felle geluiden voor hogere straffen op het bezit van illegale wapens en explosieven. Geregeld worden er granaten achtergelaten bij de deuren van ondernemers, waardoor zo goed als altijd buurtbewoners gevaar lopen. Ook op deze misdrijven zal het OM hogere straffen eisen. De granaten-trend moet ophouden moet het signaal zijn.

Ook tegen plofkrakers kiest het OM ervoor om voortaan hogere straffen te eisen. Tegen een bekende Amsterdamse crimineel, die vandaag tot 4 jaar is veroordeeld vanwege een plofkraak, werd 5 jaar cel geëist, een eis dat een stuk hoger is dan gebruikelijk in soortgelijke zaken.

Buitenlandse bendes
Vandaag heeft het Openbaar Ministerie laten weten ook hogere straffen te gaan eisen tegen buitenlandse bendes die door Nederland trekken. Het gaat onder anderen om inbrekers, zakkenrollers, skimmers en ladingdieven. Internationale groepen criminelen trekken rond en zijn vaak tijdelijk in een land.

Ze komen vaak uit Oost-Europa en gaan volgens het OM professioneel te werk. Ze hebben als doel om in korte tijd zo veel mogelijk geld buit te maken en kiezen kwetsbare slachtoffers uit, zoals hoogbejaarden.