OM eist acht jaar en tbs tegen man die zichzelf en zijn kinderen in de fik wilde steken

Het OM heeft acht jaar cel plus tbs geëist tegen Ruben de V. die volgens zijn huis in brand stak met de bedoeling een eind te maken aan zijn eigen leven en dat van zijn drie zoontjes.

De 32-jarige Ruben de V. ontkende vandaag voor de rechtbank in Den Bosch dat hij het vuur in zijn tussenwoning aan de Ravensdonk zelf aanstak. Hij denkt dat het kan zijn ontstaan doordat vonken uit de brandende open haard de woonkamer in zijn gedwarreld. Het OM gelooft niks van dat verhaal.

Op de ochtend van 28 november vorig jaar trof de brandweer de man met zijn drie zoontjes aan op de zolder van zijn huis. De hulpdienst was naar de woning gekomen na een melding bij 112 door de verdachte zelf.

Op de begane grond van het huis waren verschillende brandhaarden. De brandmelder op de eerste verdieping van de woning was stuk, een van de zoontjes vertelde later aan de politie dat zijn vader de brandmelder op de zolder had uitgezet nadat die begon te piepen.

Ruben de V. had op de avond voor de brand zijn ex-vrouw die de moeder is van de drie jongens, laten weten dat hij ontevreden was met het feit dat hij na de scheiding zijn zoons slechts twee dagen per week bij zich mocht hebben.

Hij had al eerder gedreigd zichzelf van het leven te beroven en had op zijn telefoon een afscheidsbrief staan. Daarin stond onder meer: “Ik heb het opgegeven en besloten dat ik alles meeneem wat van ons samen was.”

Het OM denkt daarom dat Ruben de V. een vooraf bedacht plan uitvoerde. Ze legde hem drie keer poging tot moord ten laste. De officier telt in haar eis mee dat De V. volgens een psycholoog en psychiater verminderd toerekeningsvatbaar is vanwege een persoonlijkheidsstoornis.