Ontsnapte gevangene werd met karretje gevangenis uitgereden

Vanuit de gevangenis is afgelopen weekend veel gelachen om de ontsnapping afgelopen vrijdag. Daar ging een 26-jarige man doormiddel van een vuilniszak zijn vrijheid tegemoed. Een gevangene meldt het AD dat de ontsnapping tot hilariteit bij andere gedetineerden heeft geleid. Vooral door het feit dat een gevangenismedewerker meehielp het karretje duwen.

De 26-jarige man moest nog ruim een jaar vastzitten. Maar maakte handig gebruik van de gelegenheid. Zijn medegevangene, een bekende van hem, mocht vrijdag naar huis en kreeg een transportwagentje ter beschikking om zijn persoonlijke bezittingen mee te nemen. Ongezien kroop hij in de vuilniszak die door z’n ‘maatje’ werd dichtgeknoopt. Eenmaal buiten, bij de auto van de mensen die de vrijgelaten man kwamen ophalen, scheurde de gevangene de zak open en kwam hij tevoorschijn.

Verder verteld een andere gevangene dat de ontsnapte man letterlijk op zijn sokken er vandoor ging. Dat ventje kon in die vuilniszak ontsnappen omdat hij zo’n klein mannetje is. Hij zat eerder in Alphen aan den Rijn, maar viel daar door zijn gedrag niet te handhaven. Hij was voor een strenger regime overgeplaatst naar De Schie. Zijn ontsnapping was overigens niet voorbereid, het gaat om een impulsieve actie aldus het AD.

De woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen geeft aan niets toe te voegen te hebben aan het bericht dat vorige week door de instantie over de ontsnapping naar buiten werd gebracht. Wel geeft ze aan dat ontsnappen uit de gevangenis niet strafbaar is. ,,Het helpen bij een ontsnapping wel. De man die heeft geholpen zal daar dus voor worden vervolgd. Daarnaast is het zo dat een gevangene voor goed gedrag wordt beloond en dat bij slecht gedrag sancties volgen.’’

Zowel de ontsnapte gevangene als de man die hem hielp is nog voortvluchtig.