Geheime PGP telefoon van kroongetuige Nabil B. in handen politie

De politie heeft zojuist laten weten de versleutelde telefoon van kroongetuige Nabil B. vanavond in beslag te hebben genomen. Nabil B. kreeg vanmiddag vragen over een telefoon waarover hij na zijn arrestatie eind 2017 de beschikking had.

Dit toestel (van Sky) zal nu worden onderzocht. Nabil B. zei eerder vanmiddag dat hij het toestel veilig heeft opgeborgen, maar hem alsnog zal overdragen aan justitie. Inclusief de bijbehorende code. Dat is zojuist gebeurd. Het toestel is nu in handen van de politie.

In de zaak staan ruim 16 verdachten terecht die in totaal worden gelinkt aan vijf moorden, drie moordpogingen en het voorbereiden van nog eens drie moorden. De kroongetuige werd vandaag voor het eerst verhoord door de advocaten van de verdachten.

Kroongetuige Nabil B. had moeite en had niet altijd antwoord op vragen. “Ik wil het wel uitleggen, maar ik vind niet dat het nu het moment is.”, zei Nabil B. nadat hem bijvoorbeeld werd gevraagd hoe hij aan het geheime toestel is gekomen.

Het is opmerkelijk dat Nabil B. heeft gezwegen over dat toestel, omdat hij wel andere telefoons aan de politie had ingeleverd. Officier van justitie Cynthia de Jong gaf toe dat justitie pas onlangs van het geheime toestel hoorde. Duidelijk is dat de kroongetuige in alle 1500 pagina’s aan verklaringen niet het achterste van zijn tong heeft laten zien.

De advocaat van Nabil B. zei vanmiddag dat de kroongetuige nog moet wennen aan het verhoor en beloofde dat antwoorden op vragen nog zullen worden beantwoord. Er zullen nog veel verhoren volgen.

Kroongetuige Nabil B. krijgt in ruil voor zijn 41 verklaringen korting op de strafeis tegen hem. In plaats van 24 jaar zal 12 jaar tegen hem worden geëist.

Een inhoudelijke behandeling zal op z’n vroegst pas in 2020 plaatsvinden.