Politie Rotterdam gaat specifiek op vuurwapens fouilleren

De Rotterdamse politie gaat voortaan risicovolle personen telkens fouilleren in de hoop vuurwapens te vinden. Het gaat om personen die vaak opduiken in onderzoeken, maar niet opgepakt kunnen worden omdat er nog te weinig bewijs is tegen hen.

Deze risicovolle personen zouden op willekeurige momenten gecontroleerd moeten kunnen worden om te zien wat ze bij zich hebben. Preventief fouilleren is nu al mogelijk in Rotterdam, maar alleen bij mensen die toevallig buiten lopen in een gebied dat als risicovol is aangemerkt.

Een actie tegen één specifiek persoon mag nog niet. Het Openbaar Ministerie en de burgemeester moeten daarom nog instemmen met de nieuwe bevoegdheid om specifiek te mogen fouilleren. De nieuwe maatregelen zijn bedoeld om het vuurwapengeweld in de stad aan te pakken.

Vuurwapengeweld komt vaak voor in Rotterdam. Het eerste half jaar is er al 50 keer in de stad geschoten, met twee dodelijke slachtoffers tot gevolg. Heel 2018 waren er 71 incidenten. Het merendeel van het vuurwapengeweld is drugsgerelateerd.