“Praagse ober Mirek deelde eerste klap uit”

De Praagse ober Mirek, de man die in 2018 in Praag in elkaar werd geslagen door twee Nederlanders, zou de eerste klap hebben uitgedeeld. Zonder die eerste klap zou er nooit een vechtpartij zijn ontstaan, zeggen de Haagse broers Armin en Arash N., de twee verdachten in de zaak die 15 april van start gaat.

Hun verklaring lijkt gesterkt te worden door een politie-onderzoek die dezelfde conclusie heeft getrokken, namelijk dat de ober de eerste klap zou hebben uitgedeeld. Armin en Arash N. zitten al een jaar vast in Tsjechië vanwege hun aandeel in een vechtpartij in april 2018 bij restaurant Polpo in Praag. De beelden gingen viraal.

Op de beelden was te zien was hoe een groep van zeven Nederlanders slaags raakte met enkele obers. Een van de zeven Nederlanders was een politieagent in Nederland die op dat moment vrij was toen hij Praag bezocht. De ruzie ontstond toen de Nederlanders met zelf meegenomen drank aan een tafel in restaurant Polpo gingen zitten. Het escaleerde nadat ze zijn weggestuurd.

Sportinstructeur Armin slaat tien maal hard in op het gezicht van de op de grond liggende ober Mirek. Ondertussen schopt zijn broer Arash hem driemaal in zijn rug. Ober Mirek belandde in coma in het ziekenhuis. Armin en Arash worden vervolgd voor poging moord en riskeren 18 jaar celstraf. Beide mannen betuigden al herhaaldelijk spijt en zeggen hun straf te accepteren.

Zeventien dagen voor de start van de rechtszaak zijn de broers gesterkt door onderzoek van de politie waarin het aandeel van de manager van Polpo en ober Mirek wordt bekritiseerd. Het zou begonnen zijn met een duw van de restaurantmanager. De duw leidt ertoe dat Arash een schop uitdeelt aan de manager. Dan gaat het helemaal mis en zijn er rake harde klappen uitgedeeld.

Ober Mirek verdedigt zijn manager en deelt ook een schop en klap uit, maar hij schopte de agent. De agent was zelf niet betrokken. Vervolgens slaan bij meerdere betrokkenen de stoppen door. Mirek wordt gehaakt en valt. Armin en Arash verliezen hun hoofd en schoppen en slaan op hem in.

Mirek zelf verklaarde vorig jaar dat de mannen binnen al “tegen tafels schopten”. Maar advocaat Martin Vlcek van de broers zegt dat getuigen hebben verklaard dat er binnen niks aan de hand was. De advocaat heeft goede hoop dat de aanklacht “poging moord” kan worden afgezwakt naar “poging doodslag”, nu ook uit politieonderzoek blijkt dat de restaurantmanager en de ober het vuur zelf aanwakkerden.