Screening fruitbedrijven leidt naar 1500 kilo coke

De politie heeft ruim dertig fruitbedrijven onder de loep genomen om te onderzoeken of ze banden hebben met de import van cocaïne uit Zuid-Amerika.

Als resultaat kwam informatie binnen over een coketransport van 1,5 ton dat vrijdag werd onderschept in de haven van Antwerpen.

De partij kwam uit Costa Rica en zat in een container met bananen en was bestemd voor een fruitbedrijf in Kapelle. Er zijn maandag veertien verdachten aangehouden toen de vrachtwagen arriveerde met de container waar de cocaïne in had gezeten. Het zijn mannen uit Goes, Middelburg, Hansweert, Rotterdam, Amsterdam, een Bulgaar en een Nederlander die staat ingeschreven in Dubai.

Er wordt gekeken naar abnormale handelwijze van fruitbdrijven zoals contante stortingen bij de aankoop van partij fruit. De politie ontdekte dat er meerdere fruitbedrijven zijn die alleen een kantoor of postbus hebben.

Het bedrijf in Kapelle stond in het project “Piggyback” op het lijstje van te bezoeken fruitbedrijven. Behalve de Nederlandse en Belgische politie, doen ook de fiscus en Douane mee, en ook de vier grootste Nederlandse banken en de brancheorganisatie.