Soms kies je een verkeerde doelwit: de ex-baas van de FBI en de CIA bijvoorbeeld

Een man uit Jamaica zal voortaan twee keer nadenken voordat hij mensen probeert op te lichten. Het is namelijk de 94-jarige William Webster die ervoor heeft gezorgd dat de 26-jarige man achter de tralies belandde. Webster is de enige persoon die zowel de FBI als de CIA heeft geleid. 

Het begon allemaal toen de 26-jarige man Websters belde met de mededeling dat ze 15,5 miljoen dollar en een Mercedes hadden gewonnen. Om die prijzen in ontvangst te kunnen nemen, moesten ze wel eerst even 50.000 dollar overmaken voor belastingen.

Webster voelde al nattigheid en lichtte zijn voormalige werkgever, de FBI, in. Een maand later nam zijn vrouw Lydia de telefoon op. Weer was het de oplichter. Hij zei dat hij hun huis in de gaten hield: hij kon beschrijven hoe het eruit zag en wist dat het echtpaar de avond ervoor niet thuis was gewees.

Het is de vrouw van Webster die daarop snel handelde en de FBI belde, zodat een agent van de inlichtingendienst mee kon luisteren. Hij hoorde hoe Lynda werd afgeperst: als ze niet snel 6000 dollar betaalde, zou hij haar vinden in haar huis van witte bakstenen en een kogel door haar hoofd jagen. In de dagen erna kreeg ze nog twee van zulke dreigtelefoontjes. Daarin zou de oplichter, Keniel Aeon Thomas, ironisch genoeg hebben gebluft dat de FBI en de CIA hem nooit zouden kunnen vinden, aldus CNN.

De omgekeerde wereld was een feit. Eind 2017 werd de afperser opgepakt toen hij in New York uit een vliegtuig stapte om een vriend te bezoeken. In de rechtbank gaf hij toe de Websters te hebben bedreigd. En dat niet alleen: volgens de rechter heeft Thomas meer dan dertig slachtoffers gemaakt en op die manier honderdduizenden dollars verdiend. Hij is veroordeeld tot zes jaar cel.