Tot 10 jaar cel voor Utrechtse plofkrakers

Drie Utrechters zijn tot tien jaar cel veroordeeld vanwege het plegen van meerdere plofkraken. De plofkraken werden gepleegd tussen december 2017 en februari 2018.

De hoofdverdachte is bij acht kraken betrokken en kreeg daardoor 10 jaar cel. De 25-jarige Utrechter deed mee bij vijf plofkraken en kreeg daardoor 6 jaar. De 24-jarige Utrechter deed mee bij twee plofkraken en kreeg daardoor 2,5 jaar cel opgelegd.

Opmerkelijk is dat hoofdverdachte Steven K. vorig jaar op de kieslijst stond voor de gemeenteraadsverkiezingen. K. was de nummer tien voor de lokale partij Stadsbelang Utrecht. Uiteindelijk haalde de partij één zetel.

Het drietal had telkens dezelfde manier van werken, die inmiddels is omgedoopt tot de pizzaschuifmethode. De daders braken geldautomaten open en brachten vervolgens explosief flitspoeder aan met een lepelvormige pizzaschuif.

De plofkraken vonden plaats tussen december 2017 en februari 2018. In bijna alle gevallen waren ING-pinautomaten in AH-supermarkten het doelwit. De mannen sloegen vooral toe in kleinere plaatsen in Gelderland en Brabant, maar eind december 2017 ook in Leersum. Bij een laatste poging tot plofkraak op 23 februari in Druten werden de mannen op heterdaad betrapt.

Er werd bij al deze profkraken bijna nooit buit gemaakt. Alleen in januari 2018 lukte het in Didam om buit mee te nemen. Biljetten met een totale waarde van 83-duizend euro werden meegenomen, maar later ook weer achter gelaten. Het geld was namelijk besmeurd met verf die vrijkwam na de kraak.