Tot doodstraf in Marokko veroordeelde Nederlanders gaan in beroep

De Nederlanders Shardyone S. en Edwin M. die in Marokko tot de doodstraf zijn veroordeeld, gaan in hoger beroep. De twee Nederlanders zijn in Marokko tot de doodstraf veroordeeld vanwege een vergismoord in 2017. Zij zouden in november 2017 het verkeerde doelwit hebben doodgeschoten voor een café in Marrakesh.

In plaats van het doelwit, schoten zij in november 2017 de 29-jarige zoon van een Marokkaanse rechter dood voor het café La Crème in Marrakesh. Het doelwit was echter de café-eigenaar Mustapha el F. uit Amersfoort. Hij werd na de schietpartij opgepakt en zit een gevangenisstraf van vijftien jaar uit onder meer vanwege witwassen.

Vuurwapengeweld komt niet vaak voor in Marokko. De rechters lijken een signaal te willen afgeven dat dit soort geweld niet in Marokko wordt getolereerd. Een veroordeelde kan in Marokko de doodstraf krijgen. Alleen is deze sinds 1993 niet meer voltrokken. Ongeveer honderd mensen zouden in Marokkaanse dodencellen zitten.

In het onderzoek naar de vergismoord werden vorig jaar nog twee andere Nederlanders opgepakt. Het gaat om de twee broers van de gezochte crimineel Ridouan Taghi. In Nederland is de 41-jarige Taghi hoofdverdachte in een omvangrijk onderzoek naar een reeks liquidaties. Hij is nog voortvluchtig.