Twintig tot dertig kluizen opengebroken bij inbraak Antwerps bankkantoor

Aan de voorkant van de BNP Paribas Fortis-bank op de Belgiëlei in Antwerpen leek zondagmiddag alles normaal, maar in de kluizenzaal van het filiaal ging het er heftig aan toe. Er zijn daar twintig tot dertig kluizen opengebroken en leeggehaald. Huurders van een kluis uit die zone krijgen maandag of dinsdag bericht dat ze gedetailleerd de inhoud van hun kluis moeten doorgeven.

De daders kwamen daar binnen via een tunnel. Het was de bewakingsfirma van het bankkantoor die de politie zondagmiddag informeerde over een mogelijke inbraak in de kluizenzaal. Daar bleken inderdaad braaksporen te zijn, maar alleen aan de binnenzijde. “Er is een tunnel naar de riolering gevonden”, zegt Willem Migom van de Antwerpse politie.

“We hebben eerst metingen naar gas laten uitvoeren om te zien of het veilig was om daarin af te dalen. In de riolering hebben we vervolgens nog een tweede tunnel gevonden die uitkwam in een pand in de Nerviërsstraat.”

Er zat een gat in de muur, net groot genoeg voor een mensenlichaam. Het plan van de inbrekers was allesbehalve veilig. “Ik weet niet hoe ze hier levend uitgekomen zijn”, zegt Els Liekens, ingenieur bij waterzuiveringsmaatschappij Aquafin.

BNP Paribas spreekt zelf van het instellen van een perimeter. Huurders van een kluis uit dat deel van de kluizenzaal zijn mogelijk getroffen. Zij moeten dus meer details geven om een schadevergoeding te kunnen krijgen, als blijkt dat zij tot de slachtoffers behoren.

De gebruikers van een kluis elders in dezelfde zaal zijn zeker niet getroffen, en zullen dan ook geen verdere stappen moeten ondernemen. Het is nog niet duidelijk wie de daders zijn. Ook de precieze omvang van de buit is nog onduidelijk.