Verdachte van moord op Mieremet vrijgelaten

Ali N., de man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op de Amsterdamse crimineel John Mieremet in 2005, komt op voorwaarden op vrije voeten.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald tijdens een eerste inleidende zitting van het proces. Gedurende dat proces moet N. zich elke twee weken melden bij de politie.

De 34-jarige N. ontkent iedere betrokkenheid, maar volgens het Openbaar Ministerie is hij onderdeel van een moordcommando dat liquidaties heeft gepleegd in opdracht van het criminele driemanschap Willem Holleeder, Dino Soerel en Stanley Hillis.

Dit commando zou volgens het OM ook de moord op de malafide vastgoedbaas Willem Endstra in 2004 op zijn geweten hebben. In die zaak sprak de rechtbank N. en twee medeverdachten eerder vrij. Het proces in hoger beroep loopt nog.

John Mieremet werd op 2 november 2005 in de Thaise badplaats Pattaya doodgeschoten. N. was destijds voor enkele dagen in Thailand, evenals een inmiddels overleden verdachte. N. heeft verklaard dat hij in Thailand was voor een seksreisje en niet om iemand te liquideren.

Ook Holleeder wordt verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Mieremet. Het Openbaar Ministerie acht zijn betrokkenheid bewezen. Holleeder ontkende dat eerder. Hij zegt dat hij Mieremet “links liet liggen”.