Vingerafdrukken massaal naar de Verenigde Staten

Bizar! Maar Nederland gaat een databank met vingerafdrukken van 1.3 miljoen Nederlandse verdachten en veroordeelden ter beschikking stellen aan de Verenigde Staten. De Nederlandse politie krijgt in ruil er een databank voor terug met de vingerafdrukken van 210 miljoen mensen.

Zo krijgt de politie binnenkort toegang tot de databank van de FBI en van de Amerikaanse visumdienst. Dat zegt John Riemen, hoofd van de landelijke politie-eenheid Centrum voor Biometrie in Zoetermeer. De FBI-databank bevat vingerafdrukken van 70 miljoen criminelen, die van de visumdienst van 140 miljoen buitenlandse bezoekers aan de VS.

Het is nog niet duidelijk hoeveel extra zaken hierdoor kunnen worden opgelost. Op dit moment is het namelijk nog zo dat elk verzoek voor een vingerafdruk apart worden behandeld, via een internationaal rechtshulpverzoek. Met de nieuwe databank kan razendsnel een check worden gedaan.

Vingerafdrukken wordt in Nederland al gedeeld met 20 andere Europese landen. Die samenwerking levert duizenden matches per jaar op, vooral met Duitsland en België.