Vrijspraak voor Amsterdammers voor voorbereiding liquidatie

In Amsterdam zijn door de rechtbank drie Amsterdammers vrijgesproken in de leeftijden van 24, 28 en 29 jaar van het voorbereiden van een liquidatie in Oss. De rechtbank vindt hun plannen niet bewezen. Op 11 mei 2017 werden ze aangehouden in de buurt van Zaltbommel.

De drie heren werden al een enige tijd door de politie in de gaten gehouden. Zo zegt justitie dat de 3 mannen op weg waren om in Oss drugshandelaar Hensley J. te liquideren.

De rechtbank oordeelt dat niet is bewezen dat de mannen inderdaad van plan waren iemand te liquideren. Dit ondanks dat één van hen beschikte over een Kalasjnikov-geweer met munitie en dat de verdachten het potentiële slachtoffer enkele dagen volgden met een gps-tracker onder diens auto.

Wel zegt de rechtbank dat is vast te stellen dat de drie iets crimineels van plan waren maar wat precies niet. Het is niet uit te sluiten dat de verdachten, zoals zij zelf verklaarde, het plan hadden om bij het slachtoffer in te breken. Voor dit inbraakplan kan de rechtbank geen straf opleggen omdat voorbereidingshandelingen pas strafbaar zijn wanneer het beoogde misdrijf minimaal 8 jaar gevangenisstraf op kan leveren. Een inbraak valt hier niet onder.